Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Czerwona kapusta z dynią i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Czerwona kapusta z dynią i jabłkami z dodatkiem wędzonego boczku to bardzo smaczny dodatek do obiadu.

Czerwona kapusta z dynią i jabłkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Czerwona kapusta z dynią i jabłkami

 

  • 60-70 dag kapusty czerwonej
  • 10-15 dag dyni Hokkaido
  • 2 jabłka
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 1 czerwona cebula
  • posiekany szczypiorek
  • sól
  • ocet
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta z dynią i jabłkami
Obraną dynię bez pestek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Boczek pokroić w kostkę i wytopić, dodać posiekaną cebulę, zeszklić.

Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, wlać wody tak aby się zanurzyła, dodać odrobinę soli i octu, gotować.

Gdy kapusta jest pół miękka odlać wodę pozostawiając niewielką ilość, wsypać dynię i dusić pod przykryciem do miękkości.

Pod koniec dodać starte na grubej tarce obrane jabłka, poddusić, połączyć z boczkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. 
Czerwona kapusta z dynią i jabłkami
Poszatkowaną kapustę zalać wodą, dodać soli i octu, gotować.
Czerwona kapusta z dynią i jabłkami
Do pół miękkiej kapusty wsypać startą na tarce dynię.
Czerwona kapusta z dynią i jabłkami
Pokrojony boczek podsmażyć z posiekaną cebulą.
Czerwona kapusta z dynią i jabłkami
Pod koniec dodać starte na tarce jabłka.
Czerwona kapusta z dynią i jabłkami
Połączyć z boczkiem, doprawić do smaku, podgrzać.

Tagi:

dynia kapusta