edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Czosnek w oleju

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Doskonała metoda na przedłużenie trwałości zeszłorocznego czosnku

Czosnek w oleju Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czosnek w oleju

 

  • dowolna ilość czosnku
  • dobry gatunkowo olej

Sposób przygotowania:

Czosnek w oleju
Kiedy stary czosnek zaczyna wyrastać (a nowego jeszcze nie ma w sprzedaży), staram się przedłużyć jego żywot w bardzo prosty sposób. Główki czosnku dzielę na ząbki, obieram, układam w słoiku i zalewam dobrej jakości olejem. Zakręcony słoik przechowywuję w lodówce. Dzięki temu czosnek można dłużej przetrzymać, a aromatyzowany olej wykorzystać do przygotowywanych potraw.
Czosnek w oleju
Główki czosnku dzielę na ząbki i obieram je z suchych łusek.