Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Czosnkowa szynka z rękawa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czosnkowa szynka z rękawa- doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Jest o wiele razy smaczniejsza od wędlin kupowanych w sklepie.

Czosnkowa szynka z rękawa

Składniki:

Czosnkowa szynka z rękawa

 

  • 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1/2 łyżki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 70 ml oleju,

Sposób przygotowania:

Czosnkowa szynka z rękawa

Przygotowanie mięsa

Czosnkowa szynka z rękawa
Po umyciu i osuszeniu mięso obwiązuję sznurkiem.

Mięso płuczę i osuszam. Szynkę obwiązuję dookoła sznurkiem.

Przygotowanie marynaty

Czosnkowa szynka z rękawa
Do oleju i czosnku dodaję przyprawy. Mieszam.

Czosnek przeciskam przez praskę. Do oleju dodaję dodaję czosnek, paprykę mieloną, rozmaryn, sól oraz pieprz.

Dokładnie mieszam.

Marynowanie

Czosnkowa szynka z rękawa
Mięso nacieram dookoła marynatą. Odstawiam.

Do marynaty wkładam mięso. Dokładnie nacieram. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.

Pieczenie

Czosnkowa szynka z rękawa
Mięso przekładam do rękawa i układam na blaszce. Piekę.

Szynkę razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję na końcach. Mięso układam na blaszce. Szynkę piekę około 2 godzin w temperaturze 190 stopni.