cukinia

cukinia

Kucharz
[Przepisów: 11]

czosnkowe krewetki z ryżem PALCE LIZAĆ;)

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

idealne danie na romantyczną kolację przywiezione z Portugalii :)

czosnkowe krewetki z ryżem PALCE LIZAĆ;)

Składniki:

czosnkowe krewetki z ryżem PALCE LIZAĆ;)

 

  • 300 g krewetek TIGER
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 torebki ryżu tri-color (może być biały)
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

czosnkowe krewetki z ryżem PALCE LIZAĆ;)
Rozmrażamy krewetki (chyba że mamy świeże) W miseczce robimy marynatę z oliwy, posiekanego czosnku i bazylii, oregano, wkładamy do niej krewetki i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Następnie całość przekładamy do woka lub głębokiej patelni i smażymy na średnim ogniu, aż krewetki się zwiną. W tym samym czasie gotujemy ryż. Następnie krewetki z całym sosem dodajemy do ryżu i mieszając trzymamy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do całości. Danie gotowe! Życzę smacznego :)