Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czosnkowe sznycle z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sznycle zrobione z wyluzowanych z kości udek z kurczaka.

Czosnkowe sznycle z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czosnkowe sznycle z kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Czosnkowe sznycle z kurczaka
Z udek z kurczaka usunąć skórę i tłuszcz, a następnie wyciąć kości. Czosnek obrać, posiekać, przełożyć do miseczki. Dodać do niego sól czosnkową, zioła, przyprawę grillową i 7 łyżeczek oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Kawałki mięsa dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać i wymieszać z mlekiem. Zamarynowane mięso zamaczać w jajku, obtaczać w bułce tartej, kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem po 10 minut z obu stron. Następnie zdjąć pokrywkę, zwiększyć płomień pod patelnią,a mięso zrumienić z obu stron.
Czosnkowe sznycle z kurczaka
Udka z kurczaka pozbawione skóry tłuszczu i kości.
Czosnkowe sznycle z kurczaka
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Czosnkowe sznycle z kurczaka
Kawałki mięsa dokładnie natarte przygotowaną marynatą.
Czosnkowe sznycle z kurczaka
Sznycle z udek kurczaka w panierce smażone na oleju.