Marcin1993

Marcin1993

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

Ambrozja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobry trunek.Do tego tani.

Ambrozja

Składniki:

Ambrozja

 

  • 2-3 orzechy włoskie
  • 2-3 migdały
  • garśc rodzynek
  • 5 suszonych śliwek(nie wędzonych)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1l spirytusu reaktyfikowanego(95%)
  • 1/2 szklanki rumu lub brandy
  • 1 szklanka źródlanej wody

Sposób przygotowania:

Ambrozja
Śliwki wydrylować pestki lekko stłuc młotkiem (tak aby popękały anie rozpadły się na kawałki).Wszystkie składniki drobniutko posiekać przełożyć do wyparzonego dużego słoja lub małego gąsiorka.Wodę zagotować z cukrem ostudzić wlać do gąsiorka razem ze spirytusem i rumem .Szczelnie zamknąć i pozostawićw chłodnym miejscu na pół roku.Po upływie tego czasu przecedzić przez papierowy filtr do kawy.Bakalie zalać niewielką ilością gotowanej wody i pozostawic na 24h po czym przecedzić i dołożyć do gąsiora.Ta nalewka także zyskuje po dłuższym leżakowaniu.Do smaku można dodać szklankę dobrego wina gronowego(np węgierskiego tokaju)

Tagi:

śliwki