Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Amerykański placek dyniowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

słynny placek jest doskonały, a masa dyniowa - bardzo orzeźwiająca. Ciasto podawałam mocno schłodzone. Zniknęło bardzo szybko.

Amerykański placek dyniowy

Składniki:

Amerykański placek dyniowy

 

  • 300 gram mąki,
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 150 gram masła
  • 3 żółtka
  • na nadzienie

 

Sposób przygotowania:

Amerykański placek dyniowy
Masło posiekać razem z mąką i cukrem pudrem, dodać żóltka i szybko zagnieść, a następnie włożyć na godzinę lub więcej do lodówki, aby odpoczęło. Piekłam ok 40 min w 200 stopniach, aż wierzch ciasta był złoty. Trochę przestraszyłam sie przy wyjmowaniu, bo masa wyglądała na płynną, ale po odstawieniu ciasta na noc na balkon okazało się, że jest dobra - miała konsystencje gęstego budyniu.

Smacznego!

Tagi:

jajko dynia jajka