jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Adwokatka

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Wilgotne ciasto babkowe delikatnie aromatyzowane ajerkoniakiem z karmelowym, słodkim wierzchem:)

Adwokatka

Składniki:

Adwokatka

 

  • CIASTO
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

 

  • POLEWA
  • 15 dag cukierków krówek
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki śmietany słodkiej 18%

 

Sposób przygotowania:

Adwokatka
Jajka ubić z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, następnie dodać olej i ajerkoniak, cały czas ubijając, a na końcu zmiksować z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy babkowej i piec około 50-60 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudzić, po czym zrobić polewę z rozpuszczonych na małym ogniu cukierków z masłem, śmietanką i ozdobić nią ciasto.

Tagi:

ciasto