iza.k

iza.k

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Ajerkoniak Izy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Słodziutki likierek jajeczny

Ajerkoniak Izy

Składniki:

Ajerkoniak Izy

 

  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklana mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka spirytusu

Sposób przygotowania:

Ajerkoniak Izy
Słodziutki likierek jajeczny pasujący do deserów. Nie jest mocny więc jest idealny dla pań. Przygotowanie jest bardzo proste. Na samym początku żółtka utrzepujemy trzepaczką na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Ja robię to w misce, którą wkładam do garnka z gotującą wodą. Kiedy konsystencja będzie gładka i lekko żółta, taka kremowa zdejmujemy miskę i dodajemy mleczko skondensowane niesłodzone i mieszamy. Na sam koniec dodajemy szklankę spirytusu. Schładzamy w lodówce. Na zdrowie!