madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Apple pie - tarta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łatwe w wykonaniu, pochodzące z ameryki ciasto. Może nie jest to ciasto dla specjalnych gości ale do popołudniowej kawki i do tego lody super.

Apple pie - tarta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Apple pie - tarta

 

Sposób przygotowania:

Apple pie - tarta
Ciasto Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz cukier i zimną wodę. Całość zagniatamy na jednolite ciasto,formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą, a następnie wkładamy do lodówki na 30 minut. Nadzienie Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w ósemki.Skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z cukrem i cynamonem oraz dodajemy rodzynki. Ciasto dzielimy. 2/3 rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę do tart. Nakładamy nadzienie i przykrywamy rozwałkowaną resztą ciasta. Zlepiamy brzegi. Wierzch ciasta smarujemy zmiksowanym jajkiem i posypujemy cukrem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 35 minut.
Apple pie - tarta
Przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy resztę składników
Apple pie - tarta
Wylepiamy rozwałkowanym ciastem formę do tart
Apple pie - tarta
Układamy nadzienie z jabłek i rodzynek na cieście
Apple pie - tarta
Zlepiamy brzegi ciasta smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem