marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Arachidowe gwiazdeczki na pikantnie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wyrobić ciasto z podanych składników na stolnicy,po czym zagnieść ciasto i owinąć folią.Schłodzić w lodówce.Potem wykroić gwiazdy i piec 15m

Arachidowe gwiazdeczki na pikantnie.

Składniki:

Arachidowe gwiazdeczki na pikantnie.

 

  • 150g.mąki krupczatki,
  • 150g.masła,
  • 150g. sera startego(cheddar lub tylżycki),
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 1 surowe żółtko,
  • pół szklanki drobno posiekanych orzeszków arachidowych,
  • 1 jajko surowe,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Arachidowe gwiazdeczki na pikantnie.
Przesiać mąkę na stolnicy,dodać masło,ser,żółtko,sól i pieprz. Wyrobić ciasto szybko,ale dokładnie,po czym zagnieść i uformow- -ać kulę,owinąć folią i schłodzić w lodówce.Piekarnik nagrzać do temp.190-200 stopni C.Ciasto wyjąć z lodówki i z folii.Rozwałkować na stolnicy i wykrawać gwiazdeczki.Układać na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej folią do pieczenia na blasze.Każdą gwiazdkę posmarować roztrzepanym białkiem i po- -sypać obficie posiekanymi orzeszkami,wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok.15 minut.Podawać po ostygnięciu jako przeką- -skę do piwa lub do zup czystych.