Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Architekt

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne, chociaż wymagające czasu ciasto.

Architekt Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Architekt

 

  • Składniki jasny biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego( 16 g)
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka cukru

 

 

 

  • Składniki masa I i II:
  • 1 litr mleka 3,2%
  • 4 opakowania budyniu waniliowego
  • 40 dag margaryny
  • 0,3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki soku z cytryny

 

  • Składniki masa III:
  • 2 opakowania serka homogenizowanego( około 400 g)
  • 2 truskawkowe galaretki

 

  • Dodatkowo:
  • 4 banany
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Architekt
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą, białą masę. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na puch. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Gdy masa z żółtek będzie niemal biała dodajemy białka i mąki z proszkiem i mieszamy łyżką lub miotełką. Ciasto przelewamy do dużej blaszki i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Ciemny biszkopt pieczemy tak jak jasny, z tym, że dodajemy do mąki kakao. Po upieczeniu i wystudzeniu wykrawamy z ciasta ciemnego kółeczka przy użyciu kieliszka. Powinniśmy wyciąć ich około 18- 20. Jasny biszkopt ścinamy delikatnie na górze i układamy w blaszce. Na mleku gotujemy budyń. Odstawiamy go do przestudzenia. Margarynę miksujemy na puch, dodajemy cukier waniliowy, a następnie po łyżce zimnego budyniu. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, zaś do drugiej sok z cytryny. Na jasny biszkopt wykładamy masę budyniową z kakao. Następnie wykładamy na nią ciemny biszkopt z wyciętymi kółkami. Dociskamy. W miejsca dziurek wkładamy pokrojone w plasterki banany( plasterki wysokości otworów). Następnie wykładamy na ciemne ciasto masę z serków homogenizowanych. Przygotowujemy ją miksując serki homogenizowane i dodając przestudzoną i wcześniej rozpuszczoną galaretkę. Następnie w ciasto wciskamy kółka wcześniej wycięte z ciemnego ciasta i odstawiamy do stężenia. Na masę wykładamy masę budyniową z sokiem z cytryny. Wierz po zastygnięciu dekorujemy polewą czekoladową.
Architekt
Na jasny biszkopt wykładamy przygotowaną masę.
Architekt
W ciemnym biszkopcie wycinamy otwory o średnicy kieliszka.
Architekt
W wycięte otwory wkładamy pokrojonego banana.
Architekt
Na ciasto wykładamy masę, w którą wciskamy koreczki z ciemnego biszkopta.