edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Aromatyczne ciasto podwójnie śliwkowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Najlepiej smakuje z węgierkami, ale jak to mówią „gdy przyjdzie ochota…” :)

Aromatyczne ciasto podwójnie śliwkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aromatyczne ciasto podwójnie śliwkowe

 

  • 20 dag mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 5 dag margaryny
  • 10 dag cukru
  • czubata łyżka powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 50-70 dag śliwek (tym razem wyszło mi niecałe 60 dag)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Aromatyczne ciasto podwójnie śliwkowe
Śliwki umyłam i osuszyłam, przekroiłam wzdłuż na pół usuwając pestki. Blachę o wymiarach 30x24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Jajka wybiłam oddzielając żółtka od białek. Miękką margarynę utarłam mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym, powidłami, olejkiem migdałowym i żółtkami. Dodałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksowałam (masa zrobiła się bardzo gęsta). Rozgrzałam piekarnik – 160 stopni z termo obiegiem. Białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie łyżką domieszałam do ciasta. Ciasto wyłożyłam do przygotowanej blachy. Na wierzchu rozłożyłam śliwki skórką do dołu. Wstawiłam do piekarnika na 30 minut. Po wyjęciu, jeszcze gorące ciasto posypałam przez siteczko cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i odstawiłam do wystudzenia.
Aromatyczne ciasto podwójnie śliwkowe
Ucierana masa przed dodaniem do niej mąki.
Aromatyczne ciasto podwójnie śliwkowe
Ciasto wyłożyłam do formy a na wierzchu poukładałam śliwki.
Aromatyczne ciasto podwójnie śliwkowe
Upieczone ciasto świeżo wyjęte z piekarnika.
Aromatyczne ciasto podwójnie śliwkowe
Gorące ciasto posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.