Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Aromatyczny kurczak z rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Chrupiący i aromatyczny kurczak

Aromatyczny kurczak z rozmarynem

Składniki:

Aromatyczny kurczak z rozmarynem

 

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczny kurczak z rozmarynem
Cebulę i cytrynę podzielić na ćwiartki. Trzy części włożyć do rondla, resztę do wnętrza kurczaka. Czosnek przekroić na połowę, jedną połowę włożyć do rondla, drugą do kurczaka. Rozmaryn podzielić na 2 części, jedną dodać do rondla, drugą do kurczaka. Mięso kurczaka oprószyć solą i pieprzem, natrzeć masłem. Przełożyć do rondla, podlać bulionem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 200 stopni około 1 godziny. Po upieczeniu podzielić na porcje. Podawać z frytkami lub ziemniakami i surówką.