mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Botwina duszona z dymką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tę przystawkę można podawać do dań mięsnych.

Botwina duszona z dymką

Składniki:

Botwina duszona z dymką

 

  • 2 pęczki botwiny
  • 1 pęczek dymki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl śmietany 18%
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól

Sposób przygotowania:

Botwina duszona z dymką
Botwinę przebrać, umyć, osuszyć, drobno pokroić. Dymki oczyścić, umyć, posiekać. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić dymkę, zeszklić, dołożyć botwinkę, posolić, wlać mleko, przykryć i dusić 8 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do warzyw, wymieszać, zagotować, doprawić kolendrą, posypać koperkiem. Wymieszać i podawać.