Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Botwinka na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Często zimą brakuje mi pomysłu na zupę i dla urozmaicenia postanowiłam zatrzymać trochę lata w chłodne dni.

Botwinka na zimę Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Botwinka na zimę

 

  • 2 pęczki botwinki
  • ,07 l wody
  • płaska łyżka soli kamiennej
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Botwinka na zimę
Młode pęczki botwinki myjemy dokładnie, jak są małe buraczki przy niej, to je również myjemy. Kroimy wszystko na drobno. Wodę z łyżką octu i solą zagotowujemy w większym garnku. Dodajemy pokrojoną botwinkę i gotujemy na małym ogniu wszytko około 5-7 minut.

Wyparzamy słoiki i pokrywki. Wkładamy do nich jak najciaśniej liście z niewielką ilością wody. Zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem aż do wystygnięcia. Wodę z buraków również można zamknąć w słoiku i dodawać do zupy. 
Botwinka na zimę
Botwinkę dokładnie oczyść i pokój w niewielkie kawałki
Botwinka na zimę
Ugotuj wszystko w osolonej wodzie z dodatkiem octu jabłkowego
Botwinka na zimę
Poukładaj wszystko ciasno z niewielką ilością wody do wyparzonych słoików