jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Batoniki orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne zdrowe batony orzechowe bez cukru na bazie daktyli i fig to słodycze dla dbających o zdrowe odżywianie.

Batoniki orzechowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Batoniki orzechowe

 

 

 

Sposób przygotowania:

Batoniki orzechowe
Kroimy daktyle i figi. Wkładamy je do rondelka, zalewamy szklanką wody i gotujemy około 15 minut. Figi powinny zmięknąć a daktyle się prawie rozgotować. Dodajemy płatki błyskawiczne - mieszamy. Pozostawiamy masę do ostudzenia. Do letniej masy wbijamy jaja i energicznie mieszamy, Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy masę. Siekamy orzechy, posypujemy nimi masę. Lekko dociskamy orzechy by przylepiły się do masy i nie odpadały. Górę pokrywamy tłuszczem kokosowym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp.170 st C około 40 minut w zależności od grubości masy. Po przestudzeniu kroimy ciasto na batony.
Batoniki orzechowe
Po przestudzeniu kroimy ciasto na batony.