nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Bawarka czyli herbata z mlekiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny herbaciany napój z dodatkiem mleka jest świetny dla dzieci lub dla dorosłych jako alternatywa dla kawy.

Bawarka czyli herbata z mlekiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bawarka czyli herbata z mlekiem

 

  • 300ml mleka 1,5 % tłuszczu
  • 1 torebka czarnej herbaty
  • 150ml gorącej wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Bawarka czyli herbata z mlekiem
W jednym kubku umieścić torebkę czarnej herbaty i zalać ją 150 ml wrzątku, gorącej wody. Odstawić herbatę zalaną wrzątkiem do zaparzenia. Mleko podgrzać - dowolnym sposobem na gazie lub w kuchence mikrofalowej. Wyjąć saszetkę po herbacie z kubka, w którym herbata się zaparzyła. Przelać herbatę do większego kubka. Dolać do niej gorące mleko. Wszystko dokładnie zamieszać. Posłodzić herbatę z mlekiem białym i waniliowym cukrem mieszając bawarkę po posłodzeniu. Jest to duża porcja bawarki lub można potraktować ją jak dwie mniejsze.
Bawarka czyli herbata z mlekiem
Zaparzona w jednym kubku czarna herbata i podgrzane w drugim kubku mleko niezbędne do przygotowania bawarki.