M_Sart

M_Sart

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Bażant po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wykwintne danie z bażanta

Bażant po węgiersku

Składniki:

Bażant po węgiersku

 

  • Bażant
  • sól, pieprz, tymianek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 g pieczarek
  • 2 strąki papryki
  • 1 cebula
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • szczypta cukru
  • 1 kieliszek wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

Bażant po węgiersku
Sprawionego i umytego bażanta natrzeć sosem sojowym, pieprzem, tymiankiem i solą, następnie pozostawić na 3 godziny w chłodnym miejscu, pokroić na 4 części, zrumienić na maśle, położyć do rondla i dusić pod przykryciem. W czasie duszenia skrapiać winem. pokrojone pieczarki, paprykę i cebulę zeszklić na maśle, skropić winem i chwilę dusić, następnie połączyć z mięsem, które powinno się dusić około 40 min. wlać śmietanę wymieszaną z maka i dusić jeszcze około 15 minut

Tagi:

sosy