jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bazyliowe lody na deser

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Zazwyczaj przygotowuje lody z 0,5 litra śmietanki. Tym razem na wszelki wypadek zrobiłam mniejszą porcję. Jak się okazało lodów zabrakło. Nowy smak jak najbardziej przypadł do gustów domownikom- polecam!!!

Bazyliowe lody na deser Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bazyliowe lody na deser

 

  • Składniki:
  • 2 garści listków bazylii,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 2 jajka,
  • 70 g cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 szczypty imbiru,
  • Sok z jednej małej cytryny lub z połowy dużej

 

Sposób przygotowania:

Bazyliowe lody na deser
Listki miksujemy z połową mleka, imbirem oraz sokiem. Jajka ubijamy z cukrem. Pozostałe mleko podgrzewamy. Do gotującego dokładamy ubite jajka oraz zmiksowaną bazylię. Całości ogrzewamy chwilkę na małym ogniu (2-3 minuty), aby masa zgęstniała. Następnie pozostawiamy ją do przestygnięcia. Gdy jest już chłodna ubijamy schłodzoną śmietankę. Do ubitej dokładamy wcześniej przygotowaną masę. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do zamrażalnika. Po około 40 minutach nasze lody mieszamy. Czynność powtarzamy co 40-60 minut do momentu całkowitego zamrożenia.
Bazyliowe lody na deser
Jajka ubijamy z cukrem, bazylie miksujemy
Bazyliowe lody na deser
Mleko z dodatkiem bazylii pozostawiamy do ostygnięcia

Tagi:

jajko jajka lody