gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Babeczki walentynkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne babeczki walentynkowe, smakowały całej rodzinie, polecam wypróbować i podać ukochanej osobie.

Babeczki walentynkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki walentynkowe

 

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • dżem truskawkowy
  • KREM
  • 2 budynie wiśniowe
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kostka margaryny

Sposób przygotowania:

Babeczki walentynkowe
CIASTO: w misce wymieszać mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Dodać wodę i kefir. Pod koniec dodać olej i wymieszać bardzo delikatnie za pomocą łyżki. Powstałe ciasto przekładamy do papilotek na muffinki. Należy kłaść po łyżce ciasta do każdej papilotki. Następnie na ciasto dajemy łyżeczkę dżemu truskawkowego i przykrywamy dżem mniejszą łyżką ciasta. Włożyć do piekarnika i piec ok. 25 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć i przyozdobić kremem i dekoracjami. KREM: 1,5 szklanki mleka zagotować, w mniejszej części rozrobić budyń i wlać do gotującego się mleka, dodać galaretkę w proszku i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Po tym czasie utrzeć margarynę i wymieszać z budyniem. Udekorować muffinki. Przyozdobić posypką cukierkową i sercami z czekolady.
Babeczki walentynkowe
Na sam początek przygotować ciasto na muffinki
Babeczki walentynkowe
Ciastem wykładać papilotki, dodawać dżem i przykryć ciastem. Piec
Babeczki walentynkowe
Przygotować krem, do udekorowania babeczek
Babeczki walentynkowe
Babeczki dekorować wedle uznania dowolnymi ozdobami do jedzenia.