misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe muffinki

Babeczki z budyniem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne, puszyste babeczki z niespodzianką w postaci delikatnego budyniu. Doskonały dodatek do kawy lub herbaty.

Babeczki z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z budyniem

 

  • 230 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 45 g kakao
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 75 ml mleka 3,2 % (do ciasta)
  • 3 łyżki melasy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku dopieczenia
  • 2 duże jajka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 300 ml mleka do przygotowania budyniu

 

  • 500 ml śmietany kremówki
  • posypka cukrowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki z budyniem
Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu przy czym zmniejszamy ilość mleka do 300 ml.

Ugotowany przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.

Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy jogurt, mleko, melasę oraz jajka. Wszystko ostrożnie ze sobą łączymy. Następnie stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie miksujemy. Papilotki wkładamy do formy. Do każdej foremki nakładamy dwie łyżeczki ciasta. Na środek dajemy łyżeczkę ostudzonego budyniu, na który kładziemy łyżkę ciasta. Tak przygotowane babeczki pieczemy w temp. 190 st przez około 25 minut.

Upieczone i ostudzone babeczki dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną i posypujemy cukrową posypką.
Babeczki z budyniem
Ze składników na ciasto przygotowujemy jednolite ciasto
Babeczki z budyniem
Na środek ciasta dajemy łyżeczkę ostudzonego budyniu
Babeczki z budyniem
Na budyń nakładamy po łyżce ciasta tak by go zakryć
Babeczki z budyniem
Tak przygotowane babeczki pieczemy w temp 190 st przez około 25 minut