CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Babeczki z chia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babeczki pełne nasion chia, szałwii hiszpańskiej, przyjemnie chrupią. Dodatek kurkumy powoduje piękny żółty kolor.

Babeczki z chia Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki z chia

ciasto

kisiel

  • woda 200 ml
  • nasiona chia 30 g

nadzienie

Sposób przygotowania:

Babeczki z chia
Na początek kisiel . Nasiona chia dokładnie mieszamy z wodą i odstawiamy na ok. 1/2 godziny.

Drożdże mieszamy z 20 g cukru, jak będą już płynne dolewamy odrobinę ciepłego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy dodajemy wyrośnięty rozczyn, kurkumę, resztę letniego mleka, cukier i ok.2/3 kisielu z chia , delikatnie łączymy składniki. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy.

Ciasto, jest dość kleiste ale takie powinno być, wyrobione odstawiamy do wyrośnięcia.

Śliwki zalewamy gorącą wodą potem odcedzamy na sitku.

Wyrośnięte ciasto przerywamy na pół. Z każdej połówki formujemy koło i dzielimy na osiem części, każdą lekko spłaszczamy nadziewamy śliwką i zlepiamy, możemy delikatnie podsypywać mąką.

Bułeczki wkładamy do formy na muffiny wysmarowanej margaryną. Zostawiamy do wyrośnięcia,możemy nożyczkami ponacinać wzorki. Wierzch pokrywamy pozostałym kisielem z chia.

Pieczemy w 170-180 C ok.20-25 minut.
Babeczki z chia
Porcje ciasta lekko spłaszczamy i nadziewamy