gutka94

gutka94

Szef Kuchni
[Przepisów: 27]

Babka cytrynowa na majonezie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babka na bazie majonezu, jednak jest prawie niewyczuwalny.

Babka cytrynowa na majonezie

Składniki:

Babka cytrynowa na majonezie

 

  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki majonezu
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • skórka z 1/2 cytryny
  • kilka kropli soku z cytryny
  • cukier puder do posypania babki

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa na majonezie
Jajka w całości zmiksować. Dodaję cukier i zmiksować razem. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Mąkę pszenną połączyć z proszkiem do pieczenia, wsypać do miski. Dodać majonez i zmiksować wszystko razem. Zetrzeć skórkę z połowy cytryny, wsypać do ciasta, dodać kilka kropli soku z cytryny oraz aromatu. Wymieszać wszystko razem i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopni około 1 h.