katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Babka cytrynowa wg katarzynagotuje

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka cytrynowa, lekko wilgotna, doskonała do herbatki.

Babka cytrynowa wg katarzynagotuje Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka cytrynowa wg katarzynagotuje

 

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa wg katarzynagotuje
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć i z margaryną i cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodać całą cytrynę (sparzoną i wyszorowaną) startą na tarce. Następnie ubić na sztywno pianę z białek i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Lukier: Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier. Lukrować ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Babka cytrynowa wg katarzynagotuje
Margarynę utrzeć z żóltkami, i dodać cukier, dalej ucierać.
Babka cytrynowa wg katarzynagotuje
Mąke z proszkiem do pieczenia wmieszać łyżką do masy.
Babka cytrynowa wg katarzynagotuje
Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy.
Babka cytrynowa wg katarzynagotuje
Babka w całości prezentuje się tak, jak widać na zdjęciu.