Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Babka cytrynowa z lukrem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jaja ubić z cukrem na parze na puszystą masę. Mąkę przesiać, dodać posiekane masło...

Babka cytrynowa z lukrem

Składniki:

Babka cytrynowa z lukrem

 

  • CIASTO
  • półtorej szklanki mąki
  • 18 dag masła
  • 3 jaja
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • szklanka cukru
  • 10 dag obranych i zmielonych migdałów
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dwie łyżki paseczków skórki cytrynowej do dekoracji

 

  • LUKIER
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa z lukrem
Jaja ubić z cukrem na parze na puszystą masę. Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, sól. Ucierać, dodając stopniowo masę jajeczną. Formę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać mąką. Wlać ciasto, posypać migdałami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez godzinę. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i polać jeszcze gorącą babkę. Posypać paseczkami skórki cytrynowej.