lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Babka cytrynowo-piaskowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ta babka jest tak delikatna i puchowa, że jak już raz ją zrobisz to będziesz chciała więcej :) . Lukier wyszedł idealny .

Babka cytrynowo-piaskowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka cytrynowo-piaskowa

 

 

  • Lukier:
  • białko
  • pół szklanki cukru pudru ( jak się chce mieć gęściejszy to więcej cukru pudru)
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowo-piaskowa
Ubijam jaja na puch - masa robi się prawie biała. Rozpuszczam margarynę i studzę. Przesiewam obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodaję partiami rozpuszczona margarynę i mąkę miksuje na najmniejszych obrotach. Na końcu dodaje sok z cytryny. Blaszkę do babki smaruje margaryną i obsypuje mąką. Przekładam masę do formy i wstawiam do piekarnika . Piekę 60 minut w 170 stopniach. Lukier: Do misy wlewam białko dodaje cukier puder i sok z cytryny miksuje na najwyższych obrotach , aż lukier nabierze białego koloru , w trakcie dodałam jeszcze odrobin cukru pudru aby był gęściejszy. Po upieczeniu i wystudzeniu smaruje pędzelkiem babkę nakładając lukier. dekoruje skórką cytronu i skórką pomarańczową
Babka cytrynowo-piaskowa
Ubijam jaja na puch - masa robi się prawie biała.
Babka cytrynowo-piaskowa
Przesiewam obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodaję partiami rozpuszczona margarynę i mąkę miksuje na najmniejszych obrotach.
Babka cytrynowo-piaskowa
Na końcu dodaje sok z cytryny i nadal miksuje
Babka cytrynowo-piaskowa
Blaszkę do babki smaruje margaryną i obsypuje mąką. Przekładam masę do formy i wstawiam do piekarnika . Piekę 60 minut w 170 stopniach.