Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Babka czekoladowa z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosta i szybka babka czekoladowa. Uniwersalny deser na każdą porę roku. Może go zrobić każdy, skoro mnie się udało.

Babka czekoladowa z orzechami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka czekoladowa z orzechami

 

  • kostka masła (może być margaryna)
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • pół szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowa z orzechami
Masło, cukier i kakao rozpuść z wodą w garnku. Odlej pół szklanki na polewę, wystudź. Do wystudzonej masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia (niekoniecznie) oraz żółtka. Zmiksuj na gładką masę. Z białek ubij twardą pianę i dodaj ją do masy. Wymieszaj łyżką. Przelej ciasto do nasmarowanej i wysypanej tartą bułka formy i piecz ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni (grzałka górna i dolna), następnie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 25 - 30 minut. Schłodzoną babkę posmaruj polewą i posyp pokruszonymi orzechami.
Babka czekoladowa z orzechami
Masło, cukier, kakao i wodę wymieszaj i zagotuj.
Babka czekoladowa z orzechami
Gotową, wystudzoną babkę posmaruj polewą i posyp pokruszonymi orzechami.