jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Babka gotowana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

babka najlepiej smakuje do kawki i herbatki

Babka gotowana

Składniki:

Babka gotowana

 

Sposób przygotowania:

Babka gotowana
Margarynę roztopić na parze, ostudzić. dodać cukier puder i całość zmiksować.

Nie przerywając ucierania, dodawać żółtka wcześniej utarte do białości, mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sitko.

Dodać sok z cytryny i wódkę, na końcu białka ubite na sztywną pianę, całość delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do mniejszego posmarowanego margaryną garnka, a następnie wstawić do większego wypełnionego wodą garnka.

Całoć przykryć pokrywką.

Gotować 70 minut od momentu zagotowania się wody.

Zimną babkę polać roztopioną czekoladą.