julcia12437

julcia12437

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Babka górnicza z wiśniami al`a piernik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny, wilgotny piernik z wiśniami, czyli z dżemem z kawałkami wiśni.

Babka górnicza z wiśniami al`a piernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka górnicza z wiśniami al`a piernik

 

  • 2 szklanki kakao
  • 1 opak. proszku do pieczenia
  • 4 duże łyżki dżemu wiśniowego Łowicz (może być inny ale z kawałkami wiśni)
  • 2 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki pszennej lub tortowej
  • + dżem do przełożenia ciasta
  • + polewa czekoladowa
  • + wiórki kokosowe do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Babka górnicza z wiśniami al`a piernik
Przygotowujemy dwie miski i do jednej wsypujemy kakao i proszek do pieczenia, mleko wlewamy do szklanek i przygotowujemy dżem. 2 szklanki mąki wsypujemy do drugiej miski i wrzucamy wszystko z pierwszej miski (kakao z proszkiem do pieczenia). Wlewamy mleko i resztę mąki, miksujemy za pomocą miksera. Wrzucamy dżem i miksujemy na gładką konsystencję. Masę wylewamy na blachę wysmarowaną masłem lub margaryną i posypaną bułką tartą, łyżką rozprowadzamy po całej blasze i wstawiamy do pieczenia. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopni. Upieczone i ostygnięte ciasto przekrajamy na pół i smarujemy dżemem, polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
Babka górnicza z wiśniami al`a piernik
Przygotowujemy dwie miski i do jednej wsypujemy kakao i proszek do pieczenia, mleko wlewamy do szklanek i przygotowujemy dżem. Mąkę wsypujemy do drugiej miski i wrzucamy wszystko z pierwszej miski
Babka górnicza z wiśniami al`a piernik
Wlewamy mleko i resztę mąki, miksujemy za pomocą miksera
Babka górnicza z wiśniami al`a piernik
Wrzucamy dżem i miksujemy na gładką konsystencję
Babka górnicza z wiśniami al`a piernik
Masę wylewamy na blachę wysmarowaną masłem lub margaryną i posypaną bułką tartą, łyżką rozprowadzamy po całej blasze i wstawiamy do pieczenia. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopni. Upieczone i ostygnięte ciasto przekrajamy na pół i smarujemy dżemem, polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi