Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Babka drożdżowa z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Takie ciasto można przygotować z innymi dodatkami.

Babka drożdżowa z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka drożdżowa z makiem

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa z makiem
Masło rozpuścić, ostudzić. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać ciepłe mleko, 2 łyżki mąki, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka, aromat, sól, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, wyrabiać około 5-7 minut. Następnie wlać przestudzone masło i wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt. Posmarować masą makową i zwinąć jak roladę, włożyć do przygotowanej formy z kominkiem. Odłożyć na 15 minut. Ciasto piec w temp 180 stopni około 35 minut
Babka drożdżowa z makiem
Do wyrośniętego rozczynu wsypać przesianą mąkę
Babka drożdżowa z makiem
Dokładnie wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce
Babka drożdżowa z makiem
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, posmarować masą makową i zwinąć jak roladę
Babka drożdżowa z makiem
Ciasto włożyć do przygotowanej formy z kominkiem