Szalony Kucharz

Szalony Kucharz

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Babka kisielowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

"Baba kisielowa" idealna, prosta i nietypowa baba na Wielkanoc ! Składniki, które podałem powyżej wystarczają na 2 małe formy lub jedną dużą.

Babka kisielowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka kisielowa

 

Sposób przygotowania:

Babka kisielowa
W pierwszej misce mieszamy suche składniki, takie jak: 2 rodzaje mąki, proszek do pieczenia i kisiele (mąki najlepiej przesiać, baba będzie wtedy bardziej pulchna). Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy w drugiej misce z cukrem oraz margaryną lub masłem. Następnie dodajemy mleko i dalej chwilę mieszamy. Ubijamy pianę z białek, które nam pozostały. Na koniec wszystkie składniki łączymy ze sobą w jednolitą masę, delikatnie mieszając. Przelewamy do 2 małych foremek, bądź jednej dużej. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 30 min. Tak przygotowaną babę można udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Babka kisielowa
Etap 1
Babka kisielowa
Etap 2
Babka kisielowa
Etap 3

Tagi:

jajko jajka