marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babka irysowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Składniki na ciasto utrzeć w misie pałką lub mikserem ręcznym. Rozpuścić cukierki z mlekiem i dodać do ciasta.Wymieszać.Wlać na blachę.Piec

Babka irysowa

Składniki:

Babka irysowa

 

  • 2 szklanki mąki,
  • 5 jaj,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 200 g.masła lub margaryny"Palma",
  • płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • 35 dag.irysów z makiem lub z sezamem lub naturalnych,
  • 1/2 szklanki mleka 3,2%,
  • tłuszcz do blachy,
  • bułka tarta lub kasza manna do wysypania formy.

Sposób przygotowania:

Babka irysowa
Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej utrzeć z niepełną szklanką cukru, dodając stopniowo jajka, jedno po drugim. Mąkę odmierzyć i przesiać przez sito wraz proszkiem do pieczenia prosto do misy ze zmieszanymi składnikami i ponownie wymieszać. Irysy z dodatkami lub bez rozpakować z papierków i rozpuścić w garnuszku z mlekiem na małym ogniu, mieszając, aby masa nie przywarła do dna. Następnie zestawić na czynie na bok i przestudzić, a potem wlewać półpłynną masę cienkim strumieniem do ciasta, kołując ruchy naczyniem. W ten sposób w przekroju ciasta może powstać dowolny wzór. Blachę do ciasta na babkę wysmarować tłuszczem roślinnym i wysypać drobną manną lub bułką tartą. Może być cwibakowa forma lub kwiatuszek. Nagrzać piekarnik do 180 st.C, wlać ciasto do formy i wstawić ją do piekarnika na 50 min. Przed końcem pieczenia otworzyć piekarnik i patykiem sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, wbijając go w głąb babki. Jeśli tak, to potem wyjąć w rękawicach formę z ciastem.Po ostudzeniu kroić i jeść.