Babka marmurkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babkę marmurkową można zrobić także z makiem. Choć najlepsza jest według przepisu.

Babka marmurkowa

Składniki:

Babka marmurkowa

 

  • 300g miękkiego masła lub margaryny
  • 275g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 mała fiolka aromatu rumowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 375g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 3 łyżki mleka
  • 20g kakao
  • 20g cukru
  • 2-3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Babka marmurkowa
Miękkie masło lub margarynę utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty na gładką masę, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i aromat rumowy. Posolić, ucierając, dodawać kolejno jajka (każde ucierać mniej więcej pół minuty). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i stopniowo dodawać do masy na zmianę z mlekiem (dodać tyle mleka aby ciasto ciężko spływało z łyżki) 2/3 ciasta nałożyć do natłuszczonej blachy z szerokim kominem. Kakao przesiać, wsypać do reszty ciasta, dodając jeszcze cukier i 2-3 łyżki mleka. Ciasto ciemne powinno mieć taką samą konsystencje jak jasne.Na jasne ciasto nałożyć ciemne, spiralnym ruchem przeciągając przez ciasto widelcem, aby powstał marmurek. piec 50-65 min w temperaturze 170-200^C

Tagi:

jajko jajka