lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Babka pomarańczowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Joanna piecze dziś babeczkę pomarańczową dla swojej rodzinki, ma łasuchów w domu więc robi to z przyjemnością.

Babka pomarańczowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka pomarańczowa

Składniki:

lukier

  • cukier puder 1 szklanka
  • mleko 4 łyżki

Dodatkowo:

  • kuleczki czekoladowe dmuchane do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babka pomarańczowa

Wykonanie:

Do misy wbijamy jaja, dodajemy cukier i miksujemy 4 minuty obroty 3.


Do ubitych jaj dodajemy miękkie masło,śmietanę i sok z cytryny. Ucieramy teraz 2 minuty obroty 3. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (łyżką wsypujemy partiami) ucieramy z 2 minuty obroty 3.


Na samym końcu dodajemy startą skórę z pomarańczy i delikatnie mieszamy już łopatką.


Formę okrągłą do babki ( z rowkami) smarujemy masłem, obsypujemy mąką i przekładamy ciasto.


Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu robimy lukier cukier puder mieszamy z mlekiem.


Polewamy babkę lukrem i obsypujemy kuleczkami z czekolady.

Babka pomarańczowa
Do ubitych jaj dodajemy miękkie masło,śmietanę i sok z cytryny.
Babka pomarańczowa
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(łyżką wsypujemy partiami) .
Babka pomarańczowa
Na samym końcu dodajemy startą skórę z pomarańcza i delikatnie mieszamy już łopatką.
Babka pomarańczowa
Formę okrągłą do babki( z rowkami) smarujemy masłem, obsypujemy mąką i przekładamy ciasto.