luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Babka piaskowa z majonezem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna babka, która jest niezwykle krucha, a wręcz sypie się jak piasek. Najlepsza jaką do tej pory zrobiłam. Polecam!

Babka piaskowa z majonezem

Składniki:

Babka piaskowa z majonezem

Na ciasto:

 

Na polewę:

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
  • 1-2 szklanki mleka w proszku

Do dekoracji

  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa z majonezem

ETAP 1:

Białka ubijam na sztywną pianę dodaję po jednym żółtku i po trosze cukru. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewam przez sito, zmniejszam obroty miksera i delikatnie dosypuję mąkę do masy jajecznej. Dodaję majonez oraz rozpuszczone i jeszcze dość gorące masło.
Formę z kominkiem smaruję tłuszczem, przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do 180°C, wstawiam ciasto i piekę przez ok. 30-35 min, do suchego patyczka. Upieczoną wyjmuję, studzę i przekładam na deseczkę .

ETAP 2:

Masło, cukier i mleko rozpuszczam na wolnym gazie, nie gotuję, zdejmuję z palnika i dodaję mleko w proszku z zależności od potrzeby - jedną lub dwie szklanki . Mieszam by nie było grudek. Odstawiam by polewa przestygła , następnie smaruję babkę. Wierzch dekoruję kandyzowaną skórką pomarańczową.