szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babka rabarbarowa z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Słodka kruszonka idealnie współgra z kwaskowatym rabarbarem tworząc pyszną całość na jogurtowej babce.

Babka rabarbarowa z kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka rabarbarowa z kruszonką

 

  • 200 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łodyga rabarbaru
  • cukier puder
  • Na kruszonkę:
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Babka rabarbarowa z kruszonką
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Następnie dodajemy olej, jajko i jogurt i mieszamy dokładnie wszystkie składniki łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do foremki. Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki. Kawałki rabarbaru układamy na wierzchu ciasta delikatnie w nie wciskając. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy z cukrem i masłem i rozcieramy palcami, kruszonką posypujemy wierzch babki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 50 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Babka rabarbarowa z kruszonką
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce
Babka rabarbarowa z kruszonką
Ciasto przekładamy do foremki na babkę i wyrównujemy wierzch
Babka rabarbarowa z kruszonką
Obieramy rabarbar i pokrojony na plasterki układamy na ciescie
Babka rabarbarowa z kruszonką
Z wierzchu posypujemy kruszoną i pieczemy

Tagi:

jajko jajka