rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Bacalhau a bras

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Portugalska kuchnia ma w swoich zbiorach wiele dań z wykorzystaniem dorsza. Bacalhau a bras jest jednym z nich, choć swoją wersję urozmaiciłam warzywami Hortex, a całość zapiekałam niczym Bacalhau com Natas.

Bacalhau a bras Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bacalhau a bras

 

  • Na 6 porcji:

 

  • 6 większych ziemniaków
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 ząbki czosnku
  • 400g dorsza (użyłam mrożonego)
  • 1/2 opakowania warzyw na patelnię Hortex z bazylią i tymiankiem
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Bacalhau a bras
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie słupki. Papryki w paski. Posiekany drobno czosnek smażymy na oleju, po czym dodajemy pokrojone ziemniaki, paprykę oraz warzywa na patelnię Hortex. Całość smażymy ok 15 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorsza lekko rozmrażamy, kroimy w kostkę. Ości- jeśli są- usuwamy. Całość przekładamy na wysmarowane masłem naczynie do zapiekania. Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz łączymy z dwoma łyżkami posiekanej pietruszki. Wylewamy na zapiekankę i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika. Podajemy na ciepło posypane resztą natki pietruszki.
Bacalhau a bras
Ziemniaki i paprykę kroimy w słupki, wrzucamy na przyrumieniony czosnek oraz dodajemy mrożonkę Hortex
Bacalhau a bras
Do warzyw dodajemy pokrojonego w kostkę i oczyszczonego z ości dorsza
Bacalhau a bras
Warzywa wraz z rybą wykładamy do naczynia ceramicznego i zalewamy całość jajkami wymieszanymi z pietruszką

Tagi:

jajko jajka