Bagietka francuska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do degustacji bułeczki

Bagietka francuska

Składniki:

Bagietka francuska

 

 

 

  • białko z jajka 1 sztuka
  • woda 1 łyżka
  • oliwa z oliwek do wysmarowania 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Bagietka francuska
Zaczynamy od połączenia wodę, cukier, sól, mąkę, drożdże. Wyrobić ciasto w razie potrzeby dodać 1 do 2 łyżek mąki lub wody. Elastyczne ciasto wsadzić do natłuszczonej miski, przykryć folią także natłuszczoną w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (około 1,5 godz.). Wyrośnięte ciasto uderzyć z góry aby opadło, wyłożyć na posypany blat i podzielić na 2 kule. Ciasto rozwałkować na 2 prostokąty, dłuższy bok prostokąta zgiąć do środka podobnie postąpić z drugim bokiem. Mniejsze boki także zagiąć, szwy skleić na wodę. Blachę podsypać mąką kukurydzianą, położyć bagietki na blaszce (szwami na dół), przykryć delikatnie naoliwioną folią (uwaga może się przykleić) i odstawić w ciepłe miejsce na 35-40 min. Ostrym nożem naciąć bagietki w poprzek kilka razy, posmarować lekko białkiem wymieszanym z łyżką wody. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, po 20 minutach jeszcze raz nasmarować białkiem z wodą. Piec przez kolejne 15-20 min. Jeśli to konieczne, pokryć luźno folią aluminiową, aby zapobiec nadmiernemu brązowieniu. Ostudzić chleb najlepiej na drucianej podstawce.

Tagi:

jajko jajka