kapitan_barbarossa

kapitan_barbarossa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Bakaliowy Przysmak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Niezwykle sycąca przekąska i zdrowa przekąska zwłaszcza jeśli użyjemy razowej mąki i cukru trzcinowego.

Bakaliowy Przysmak Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bakaliowy Przysmak

 

  • 1,5 szklanki mąki (jeśli mamy używamy razowej)
  • 1 żółtko
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich, nerkowca, ziemnych lub innych
  • 3 łyżki prawdziwego płynnego miodu
  • 0,5 szklanki cukru pudru (najlepiej trzcinowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • opakowanie budyniu waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Bakaliowy Przysmak
W misce mieszamy przesianą mąkę i pozostałe suche składniki. W osobnym naczyniu miksujemy mleko, miód, jajko i cukier, a następnie wlewamy powstałą masę do miski z mąką. Mieszamy ręcznie do uzyskania gładkiej konsystencji, w razie potrzeby ostrożnie podsypując mąką. Gotowe ciasto wykładamy na blat i wałkujemy na grubość 4 mm. Następnie kroimy w kwadraty i przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 10 minut w 160 stopniach, aż przysmaki zrobią się rumiane. 
Bakaliowy Przysmak
Przy dodawaniu bakali możemy popuścic wodze fantazji - rodzynki lub ich część zastapić żurawiną, suszona śliwką lub daktylami
Bakaliowy Przysmak
Podczas rozwałkowywania ciasto podsypujemy mąką ostrożnie, tak aby nie stracilo swojej puszystości