Mike

Mike

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Bakława (Baklava)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Deser rozpowszechniony w kuchni tureckiej, ormiańskiej, bułgarskiej, a także bałkańskiej.

Bakława (Baklava)

Składniki:

Bakława (Baklava)

 

  • 0,5 kg ciasta fyllo/filo kroustas
  • 4 szklanki grubo pokrojonych orzechów
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki goździków w proszku
  • 0,5 szklanki podpieczonego ziarna sezamowego
  • 1 szklanka masła
  • Na syrop
  • 2 szklanki wody
  • 3 szklanki cukru
  • 1 szklanka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryna
  • skórka z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Bakława (Baklava)
Orzechy mieszamy z cukrem, cynamonem, goździkami i ziarnem sezamowym. W średniej foremce układamy 4 płaty ciasta, smarując każdy z nich masłem i pokrywamy masą orzechową. Układamy następne warstwy, ciasto i masa, aż skończą się składniki i pokrywamy 4 płatami ciasta fyllo. Nacinamy bakławę przekątnie na kawałki i w środku każdego kawałka wbijamy jeden goździk. Pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Gotujemy składniki na syrop przez 5 minut i wyjmujemy skórki z cytryny. Polewamy bakławę syropem bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika i odstawiamy do wchłonięcia.

Tagi:

baklava ciasto