xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Bananowe muffiny wg. Nigelli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bananowe muffiny Nigelli z kawałkami czekolady i orzechami włoskimi, przezajebiste, lepszych bananowych muffinów nie było mi dane próbować ! Gorąco polecam ;-)

Bananowe muffiny wg. Nigelli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananowe muffiny wg. Nigelli

 

  • 3 dojrzałe banany
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 250g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70-100g pokrojonej czekolady
  • 2 garście pokrojonych orzechów włoskich (pominęłam)

Sposób przygotowania:

Bananowe muffiny wg. Nigelli
Obrane banany rozgniatam widelcem. Odstawiam na bok. Olej łączę dokładnie z jajkiem, dodaję banany. W osobnej misce łączę ze sobą suche składniki, wlewam mokre składniki, łączę, na końcu dodaję czekoladę i orzechy (1/3 orzechów można odłożyć i posypać nimi wierzch muffinów tuż przed pieczeniem). Ciasto napełniam papilotki do 3/4 wys. Piekę ok. 20min (200'C) to tzw. suchego patyczka,
Bananowe muffiny wg. Nigelli
Etap 1 Banana rozgniatam widelcem, czekoladę kroję na mniejsze kawałki
Bananowe muffiny wg. Nigelli
Etap 2 Suche i mokre składniki łączę w osobnych miskach
Bananowe muffiny wg. Nigelli
Etap 3 Mokre przelewam do suchych, dodaję czekoladę - łączę
Bananowe muffiny wg. Nigelli
Etap 4 ciasto przelewam do papilotek, piekę ok. 20min