nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Bananowiec na zimno z galaretkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Intensywnie bananowe i lekkie w smaku i w konsystencji ciasto na zimno, szybko się je przygotowuje, trzeba tylko nieco dłużej poczekać, aż stężeje i będzie gotowe do krojenia i jedzenia.

Bananowiec na zimno z galaretkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bananowiec na zimno z galaretkami

 

  • 5 bananów
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka agrestowa
  • 250g masła
  • 150g okrągłych biszkoptów
  • 2/3 szklanki cukru
  • 900ml wrzątku, gorącej wody

Sposób przygotowania:

Bananowiec na zimno z galaretkami
Obie cytrynowe galaretki zalać 500 ml wrzątku, zaś jedną zieloną galaretkę zalać w osobnym naczyniu 400 ml gorącej wody i wszystkie galaretki zamieszać i odstawić do przestygnięcia. Niedużą tortownicę wyłożyć okrągłymi biszkoptami. Cztery banany obrać ze skórek, połamać na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na bananową płynną masę. Gdy cytrynowe galaretki będą już zimne, ale nadal płynne zmiksować je z papką bananową, cukrem i miękkim masłem. Galaretki zmiksowane z pozostałymi składnikami przelać do tortownicy na biszkopty. Tortownicę z wylaną masą odstawić do lodówki do stężenia. Gdy bananowa masa będzie już nieco bardziej zwarta, już nie będzie taka płynna wyłożyć na jej wierzch pokrojonego w plastry jednego banana, który pozostał oraz tężejącą agrestową, zieloną galaretkę. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki do stężenia i tam też je przechowywać.
Bananowiec na zimno z galaretkami
Nieduża tortownica wyłożona na spodzie okrągłymi biszkoptami.
Bananowiec na zimno z galaretkami
Cztery banany obrane i pokrojone na mniejsze kawałki miksowane blenderem.
Bananowiec na zimno z galaretkami
Ostudzone cytrynowe galaretki zmiksowane z miękkim masłem,cukrem i bananami.