szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Bananowiec na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto o intensywnie bananowym smaku. Wspaniała odmiana dla wszystkim miłośników serników na zimno.

Bananowiec na zimno

Składniki:

Bananowiec na zimno

 

  • 1 kg. dojrzałych bananów
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 gram masła
  • 100 gram śmietany 36%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 opakowania herbatników lub biszkopty

 

Sposób przygotowania:

Bananowiec na zimno
Gotujemy wodę. Galaretki o smaku cytrynowym rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu i odstawiamy aż wystygną. 2 sztuki bananów pozostawiamy do dekoracji, resztę miksujemy. Do rozdrobnionych bananów dodajemy resztę składników:cukier puder, cukier waniliowy, masło i śmietanę. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy tężejącą galaretką. Na dnie formy (ja użyłam tortownicy 22 cm) układamy warstwę herbatników lub biszkoptów, na nie wylewamy masę bananową i wstawiamy do lodówki aż masa zgęstnieje.Rozrabiamy pomarańczowe galaretki i kiedy ciasto stężeje układamy banany i zalewamy zimną galaretką.