Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Bardzo cytrynowe babeczki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

bardzo cytrynowy deser, w którym kwaśność cytryny doskonale współgra ze słodyczą babeczek

Bardzo cytrynowe babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bardzo cytrynowe babeczki

 

  • BABECZKI - 60 g miękkiego masła albo margaryny
  • 120 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 140 g mąki pszennej tortowej
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 2 średnie jajka
  • 90 ml maślanki
  • skórka i sok z 1 cytryny

 

  • KREM - 130 g serka mascarpone
  • 200 g cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 - 2 krople żółtego barwnika spożywczego w żelu

 

Sposób przygotowania:

Bardzo cytrynowe babeczki
Miękki tłuszcz ucieraj dosypując cukier i sól aż zbieleje. Wbijaj po 1 jajku i cały czas ucieraj aż masa będzie kremowa. Stopniowo dosypuj przesianą mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia i otartą skórką z cytryny. Dolej maślankę i sok z cytryny. Gdyby masa sprawiała wrażenie nieco zwarzonej nie przejmuj się - to nie wpływa na późniejszy wypiek. Przygotowane ciasto nałóż do foremek - silikonowych dobrej jakości nie trzeba dodatkowo natłuszczać, ale inne posmaruj wcześniej tłuszczem i posyp tartą bułeczką. Piecz babeczki 25 minut w 180 st. C. Zanim wyjmiesz zrób test patyczka - jeśli wbity w środek babeczki i wyjęty będzie suchy to znak, że są upieczone. Babeczki zostaw żeby zupełnie wystygły. KREM - zmiksuj serek razem ze skórką i sokiem cytrynowym, stopniowo dosypuj po troszeczku cukru i ucieraj żeby nie było grudek. Jeśli chcesz dodaj odrobinę barwnika, ale nie jest to konieczne. Nałóż krem do rękawa cukierniczego i wyciśnij na babeczki - muszą być zupełnie wystudzone bo inaczej krem się roztopi i spłynie ! Możesz ozdobić całość posypką cukrową. Podawaj dobrze schłodzone.
Bardzo cytrynowe babeczki
naszykuj wszystkie składniki - masło utrzyj z cukrem a potem stopniowo dodawaj jajka
Bardzo cytrynowe babeczki
ciasto przełóż do naszykowanych foremek - silikonowych nie trzeba dodatkowo natłuszczać
Bardzo cytrynowe babeczki
upiecz babeczki a gdy będą stygły przygotuj krem
Bardzo cytrynowe babeczki
do dekorowania wykorzystaj rękaw cukierniczy