Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Barszcz z tabasco

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nieco inna wersja barszczu czerwonego z nutą korzenną i ostrością tabasco, polecam szczególnie tym co lubią eksperymentować w kuchni.

Barszcz z tabasco

Składniki:

Barszcz z tabasco

 

  • zakwas:
  • 6 buraków
  • główka czosnku
  • 50 ml tabasco
  • pasterek świeżego imbiru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 10 goździków
  • pół łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • pół pęczka natki kolendry
  • 3 kromki razowego żytniego chleba na zakwasie
  • 2 łyżki soli morskiej
  • łyżka cukru lub miodu

 

Sposób przygotowania:

Barszcz z tabasco
Przygotowanie zakwasu: Buraki obieramy, kroimy w cienkie pasterki i wkładamy do kamionkowego słoja. Główkę czosnku rozdzielamy na ząbki, każdy rozgniatamy ręką, nie obieramy ze skórki. Następnie wlewamy tabasco. Imbir rozgniatamy nożem i również dorzucamy. Dodajemy resztę przypraw i kolendrę. Na wierzch układamy kromki chleba. Cukier/miód i sól mieszamy z około 3 litrami zimnej, przegotowanej wody i zalewamy nią wcześniej przygotowane składniki. Naczynie nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 72 godziny. Przygotowanie barszczu: Rosół podgrzewamy dodajemy liść i ziele. Buraki ścieramy na tarce. Dodajemy do rosołu. Gotujemy na małym ogniu kilka minut by buraki zabarwiły rosół i dodały smaku. Wlewamy 2 - 3 szklanki zakwasu, próbujemy do smaku. Podgrzewamy i wyłączamy by barszcz nie tracił koloru. Doprawiamy do smaku, Przecedzamy do smaku. Podajemy z pierogami lub pasztecikami.