ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Barszcz zabielany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny barszcz zabielany!!!

Barszcz zabielany

Składniki:

Barszcz zabielany

 

  • 500 g buraków
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • kawałek selera
  • 3 suszone grzyby
  • 250 ml kwasu burakowego
  • 250 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Barszcz zabielany
Grzyby dokładnie umyć, zalać niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na 2 godziny. Warzywa obrać, umyć i pokroić na paski. Zalać litrem wrzącej wody, włożyć namoczone grzyby, dodać sól. Gotować przez 1 godzinę, następnie wywar przecedzić i odsta­wić. Oddzielnie upiec w łu­pinach wyszorowane bu­raki. Gdy będą miękkie, obrać, pokroić na cienkie paseczki. 2 łyżki buraczków odłożyć. Pozostałe zalać kwasem burakowym i od­stawić w ciepłe miejsce. Po 1 godzinie przecedzić, połączyć z wywarem z warzyw oraz grzybów i za­gotować. Barszcz doprawić solą, pieprzem, cukrem i śmietaną rozbitą z mąką. Dodać odłożone buraczki i gotować przez kilka mi­nut. Można również dodać ugotowane grzyby pokrojo­ne na paseczki. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym na ćwiartki. Taki barszcz moż­na ugotować na wywarze z mięsa i podawać z uszka­mi lub cienkimi plasterka­mi kiełbasy.

Tagi:

grzyby buraki