Barszcz czerwony na kwasie z ogórków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Buraki umyć, ugotować lub upiec w łupinach, obrać, pokroić w plasterki. Zalać wywarem i gotować z listkiem laurowym, łyżką kwasu z

Barszcz czerwony na kwasie z ogórków

Składniki:

Barszcz czerwony na kwasie z ogórków

 

  • 300 g czerwonych buraków
  • ½ szklanki wywaru warzywnego lub drobiowego – najlepiej domowego
  • 2 szklanki kwasu z ogórków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • cukier do smaku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku (dowolnie)
  • ½ szklanki śmietany (dowolnie)

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony na kwasie z ogórków
Buraki umyć, ugotować lub upiec w łupinach, obrać, pokroić w plasterki. Zalać wywarem i gotować z listkiem laurowym, łyżką kwasu z ogórków, – by nie straciły barwy. Po 15 minutach wlać kwas z ogórków, dodać zmiażdżony czosnek, sól, cukier do smaku. Jeśli nie chcemy zabielać wystarczy zagotować, posypać siekanym koperkiem i podawać. W innym wypadku dodać śmietanę, zagotować.