agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

barszcz czerwony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

barszcz czerwony bardzo dobry jest.......

barszcz czerwony

Składniki:

barszcz czerwony

 

  • 80 dkg buraki czerwone ćwikłowe,
  • do smaku sok z cytryny lub kwas cytrynowy,
  • majeranek,
  • 1 litr woda,
  • 2 łyżki przyprawa do zup w płybie,
  • 4 dkg margaryna lub masło roślinne,
  • 1 pietruszka,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula,
  • do smaku sól, cukier, pieprz

 

Sposób przygotowania:

barszcz czerwony
Buraki wyszorować szczotką w wodzie i ugotować do miękkości. Odcedzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać 1 litrem zagotowanej wody. Wywar odstawić na 12 godzin przed przyrządzeniem. Oczyszczoną włoszczyznę zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Podsmażyć na tłuszczu, zalać trzema szklankami wody i zagotować. Wywar połączyć z przecedzonym wyciągiem z buraków. Przed połączeniem wywar z buraków dobrze podgrzać nie gotować bo wtedy traci kolor.. Dodać przyprawę do zup, przyprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku.