marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Befsztyk z wędzoną szynką.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Mięso natrzeć przygotowaną wcześniej zalewą i wstawić do lodówki.Potem usmażyć ze 4 min.Nałożyć podsmażone plastry szynki,podlać winem.

Befsztyk z wędzoną szynką.

Składniki:

Befsztyk z wędzoną szynką.

 

  • 80 dag.polędwicy wołowej(środkowa część),
  • 8 plastrów wędzonej szynki,
  • oliwa,
  • masło,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 listki laurowe,
  • kieliszek czerwonego wina.
  • Na zalewę:
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki białego octu winnego,
  • pół cytryny.

Sposób przygotowania:

Befsztyk z wędzoną szynką.
Przyrządzić zalewę z rozgniecionego czosnku,octu winnego i soku cytrynowego,nacierając nią plastry wołowiny i wstawić na godzinę do lodówki.Rozgrzać patelnię,wlać oliwę,dodać masło,2 ząbki czosnku i 3 listki laurowe.Podsmażyć minutę i usunąć czosnek i listki.Smażyć befsztyki z 4 min. z każdej strony.Na befsztyk nałożyć
po 2 plastry podsmażonej szynki.Podlać je czerwonym winem,odparować i powstałym sosem polać mięso.